RETAILMANAGEMENT

Iets voor jou?

Je hebt interesse in het beroep van de verkoopmedewerker én van de visual merchandiser. Je hebt een klantvriendelijke, een communicatieve houding en een commerciële ingesteldheid. Sociale vaardigheden én zin voor creativiteit zijn belangrijke kenmerken voor een leerling die deze richting wil volgen.

Je hebt interesse in het beroep van de verkoopmedewerker én van de logistiek medewerker. Je hebt een klantvriendelijke, een communicatieve houding en een commerciële ingesteldheid. Sociale vaardigheden én zin voor het nauwkeurig behandelen van goederen zijn belangrijke kenmerken voor een leerling die deze richting wil volgen.

Hoe zit de opleiding in elkaar?

In de derde graad Retail combineer je de basismodule Verkoopmedewerker (Retail) met een keuzemodule. Voor de keuzemodule kan je kiezen tussen Visual merchandising (goederenpresentatie/ etalage) en Logistiek (ontvangen/ verzenden/ registreren goederen).

In de basismodule “Verkoopmedewerker” leer je in de winkelklas en op de winkelvloer (stage), op praktijkgerichte wijze, de taken van een verkoopmedewerker.

  • Zelfstandig goederen in ontvangst nemen, verwerken en presenteren in de winkel.
  • Zelfstandig de klant adviseren, verkopen en service verlenen.
  • In de keuzemodule “Visual merchandising” leer je op school en op de winkelvloer op praktijkgerichte wijze.
  • Zelfstandig een ontwerp van goederenpresentatie ontwikkelen. Met behulp van software ontwikkel je een presentatieschets. Je ontwerpt de nodige decoratieve elementen. Je hebt aandacht voor kleur en stijl.
  • Zelfstandig de presentatie in de winkel of in de etalage uitvoeren.
  • In de keuzemodule “Logistiek” leer je op school en in het stagebedrijf op praktijkgerichte wijze.
  • Zelfstandig goederen ontvangen, opslaan en verzendklaar maken.
  • Zelfstandig de goederen registreren in de voorraadadministratie.
In de basismodule én in de keuzemodule wordt zowel voor Nederlands, Frans en Engels nadruk gelegd op een vlotte beheersing van zakelijke communicatie en op een goeie ICT-kennis.

Je toekomstige beroep:

Na deze derde graad behaal je het getuigschrift van de derde graad BSO.

Als je de opleiding Retail/Visual merchandising volgde kan je werken als verkoopmedewerker in een kleine, middelgrote of grote winkel of als medewerker bij een visual merchandiser.

Als je de opleiding Retail/Logistiek volgde kan je werken als retailmedewerker in een kleine, middelgrote of grote winkel of als magazijnmedewerker in een groothandel, een distributiecentrum, een veiling of een warehouse.

Na deze derde graad wacht je best nog even met werken. We raden je aan om door te stromen naar het zevende specialisatiejaar Winkelbeheer en etalage of naar Logistiek of naar Veiligheidsberoepen. Het zevende specialisatiejaar Kantooradministratie en gegevensbeheer is voor gemotiveerde leerlingen ook een haalbare keuze. Het volgen van een zevende jaar verhoogt aanzienlijk je kansen op boeiend werk.

Na het zevende jaar behaal je het diploma secundair onderwijs. Bovendien kunnen de leerlingen van het zevende jaar Winkelbeheer en etalage én van het zevende jaar Kantooradministratie en gegevensbeheer een getuigschrift Bedrijfsbeheer verwerven. Dit getuigschrift is noodzakelijk om een zelfstandige zaak te starten. In het zevende jaar Logistiek kunnen attesten/ certificaten bekomen worden voor B-VCA en heftruck, reachtruck, stapelaar en elektrische pallettruck.

Na het zevende jaar kunnen gemotiveerde leerlingen nog een passende opleiding in het hoger onderwijs volgen.

*          Aanpassingen zijn nog mogelijk.

**        Inclusief werkplekleren/ stage (4 uur)
Image

Scholen

TECHNISCH INSTITUUT SINT-VINCENTIUS

Scholengroep Sint-Rembert vzw
Spinneschoolstraat 10
8820 TORHOUT

050 22 03 00
http://sivi.sint-rembert.be/nl
sivi@sint-rembert.be