Optieker SE-N-SE
Iets voor jou?
In België zijn er meer dan 2000 optiekzaken. Door de groeiende vraag naar brillen en lenzen zal dit aantal nog stijgen. De digitalisering en de vergrijzing zorgen er voor dat steeds meer mensen oogzorg en optische hulpmiddelen nodig hebben. Daarnaast zijn brillen een mode-item geworden en aldus niet meer weg te denken als noodzakelijk ‘accessoire’. Men kan dus gerust zeggen dat het beroep van opticien een beroep met werkzekerheid is en kiezen voor de opleiding Optiektechnieken een verstandige keuze is.
Je bent handig, houdt van precisiewerk en je hebt oog voor het esthetische. Je kan in team werken en je flexibel opstellen. Je wil wetenschappelijk denken combineren met een praktijkgericht beroep, dan is de opleiding Optiektechnieken wellicht iets voor jou. Taalvaardigheid, flexibiliteit en commercieel denken zijn troeven die in deze opleiding van pas komen.
Bijzondere toelatingsvoorwaarde:Om toegelaten te worden tot deze opleiding heb je het diploma Secundair Onderwijs Optiektechnieken (5de en 6de jaar) nodig. Heb je een diploma Secundair in een andere afstudeerrichting, dan kan je een voorbereidend jaar volgen met enkel de opleiding gebonden vakken van het vijfde en zesde jaar Optiektechnieken.
Hoe zit de opleiding in elkaar?
WAT LEER JE TIJDENS DEZE OPLEIDING?
In het specialisatiejaar Contactologie-optometrie leer je alles over contactlenzen. Daarnaast ligt de nadruk op de verdieping van optometrie. Na dit specialisatiejaar kan je een RIZIV nummer aanvragen en je vestigen als zelfstandige.
In de -noodzakelijke- vooropleiding (combinatie van het vijfde en zesde jaar Optiektechnieken) heb je een lessenpakket met technische en praktijkgerichte vakken. In Toegepaste biologie leer je de bouw en de werking van het oog, je leert een gezond oog van een ziek oog te onderscheiden en neveneffecten van bepaalde medicatie bij het zien herkennen. In Toegepaste fysica leer je de eigenschappen van lenzen en spiegels en de brekingswetten van het licht kennen. In Optometrie praktijk voer je diverse oogtests uit om dan eventueel een bril of lenzen voor te schrijven. Optometrie theorie handelt over brekingsfouten en niet-pathologische visuele aandoeningen. Het vak Technologie brengt je op de hoogte van de grondstoffen, de materialen, de apparatuur en de diverse technieken. In de praktijkvakken ligt de nadruk op atelierwerk: slijpen met handslijpsteen, bedienen van de slijpautomaat, soldeerwerk, montuuraanpassingen, glasadvies geven aan klanten en oogmetingen.
PRAKTIJK EN STAGE
Je toekomstige beroep:
WAAR KAN JE NA JE OPLEIDING TERECHT?
Aan het werk
Als optieker kan je je vestigen als zelfstandige of in dienst van een collega optieker of optiek-winkelketen. Maar je kan ook werken in de werkplaats van een optiekbedrijf.
Verder studeren
Na optiektechnieken kan je nog steeds kiezen voor een studie in het Hoger Onderwijs.
Scholen
Vesaliusinstituut
Leffingestraat 1
8400 Oostende
Tel. 059 70 68 70
info@vesaliusinstituut.be
www.vesaliusinstituut.be