Medewerker medisch secretariaat

Iets voor jou?

De medische, sociale en welzijnssectoren behoren tot de grootste werkgevers in ons land. De overheid onderstreept het belang van een verzorgingsstaat en investeert aanzienlijk. Men kan de administratie in ziekenhuizen, net als in elke andere non-profitorganisatie, niet meer wegdenken. Elke handeling of behandeling gaat immers gepaard met administratie eigen aan de verzorgingssector. Medico-sociale administratie is het enige administratieve specialisatiejaar dat zich echt richt op deze non-profitsector.

Heb je interesse voor talen en voor administratief werk? Dan zit deze opleiding jou als gegoten. Je bent sociaal vaardig en houdt ervan om mensen te helpen en wegwijs te maken. Je werkt precies en nauwgezet administratieve taken af. Kortom, je bent de rechterhand aan het onthaal en in het kantoor van de hulpverlener of zorginstelling.

Hoe zit de opleiding in elkaar?

WAT LEER JE TIJDENS DEZE OPLEIDING?

Je krijgt een lessenpakket met heel wat aandacht voor je communicatieve vaardigheden in het Nederlands en je mondelinge communicatie in het Engels en het Frans.

Je leert de informaticatoepassingen uit het Office-pakket op een professionele manier gebruiken. Je leert de wettelijke en juridische achtergrond eigen aan de administratie in de medische en sociale sector kennen. Ook de organisatie van de verzorgingssector wordt uitgediept. Je leert omgaan met de zorgvrager in veel uiteenlopende situaties. Hierbij kan je de theoretische achtergrond van het vak Toegepaste psychologie nuttig inzetten. Als medewerker in een medisch secretariaat ben je een sleutelfiguur die de relatie tussen hulpvrager en hulpverlener in goede banen leidt.

PRAKTIJK EN STAGE

De opleiding is hoofdzakelijk praktijkgericht. Je leert aan de hand van realistische situaties. Via rollenspel en casussen oefen je de theorie in. Er zijn twee blokken stage van meerdere weken waarbij je kan kiezen voor een aantal gekende instellingen of een instelling in jouw buurt. Je loopt stage aan het onthaal en in de administratie zodat je met beide kan kennismaken.

Je toekomstige beroep:

WAAR KAN JE NA JE OPLEIDING TERECHT?

Met het getuigschrift Medico-sociale administratie op zak kan je terecht in tal van grote en kleine zorginstellingen: ziekenhuizen, rust- en verzorgingstehuizen, OCMW’s, ziekenfondsen, hulpcentra, groepspraktijken van huisartsen en specialisten … Deze 1-jarige opleiding leidt meteen naar de arbeidsmarkt, maar -indien je dat wenst- kan je nog andere hogere studies aanvatten.

Image

Scholen

VESALIUSINSTITUUT

Leffingestraat 1
8400 Oostende

Tel. 059 70 68 70
Info: info@vesaliusinstituut.be
Web: www.vesaliusinstituut.be